2007/8/21 火曜日

ま、叩かれて当然ながら(w

カテゴリー: Skype — ryu @ 2:22:06

昔、Skype良いよって宣伝してた情報化研究会というか、松田次博さんの HP でやっぱりというか何というかSkypeのトラブルがネタになっています。

間違いだらけのネットワーク作り(499)2007/08/18 「Skypeの大トラブル」

この辺りのコラムはちゃんと読んでいます。
引用されてるデータ(事実)がしっかりあって、企業受けというかビジネス視点での書き込み、話の展開には良くはっとさせられます。考察面では個人的に意見が違うところも有ったりはしますが…。

(昔の記事:2006年ぐらい)
IP電話/Skype研究

そんなこんなで障害発生したわけだけど災い転じて…というかSkypeJapanとしてちゃんとニュースリリリース打ってるのかなぁ。マスメディアで宣伝する良いチャンスだと思わなくもないんだけど。

と、それはさておき。

1000万オンラインも達成できずジリ貧なのも確かなわけで。
フォーラムのモデレータやってるのもジリ貧orz

7 件のコメント »

  1. すべての時間のために I ブログ投稿ページ にゃにゃん.と » ま、叩かれて当然ながら(w すべての私へ%連絡先これを電子メールで送信、以降それを読みたい場合、その後その後 連絡先はすぎます。
    バーバリー コート http://www.sdbor.edu/main/burberryoutlet.html

    コメント by バーバリー コート — 2015/2/3 火曜日 @ 13:31:02

  2. Mereka berdua berjalan beriringan ke bandar.“Aida ni degillah, Siap tulis dengan marker warna emas lagi.” “Boleh tak kau serius sedikit?” getus hati kecilnya.“Pengurusan dan teknologi pejabat? hurmmm ape benda tu ek hisshhh mesti susah diploma ni kan macam mana lah aku nak belajar dah la SPM aku A nya dua ketul je” Farah terus sambung mengemas Persiapan memang sangat meriah sampai dua beg besar di bawa Dah la seminggu sebelum bertolak dah puas pergi shopping beli itu ini“Hoi ko dah siap belum” terkejut beruk Farah disergah kembarnya Syikin Syikin memang banyak cakap lain sangat dengan Farah“Dah la Dia tu yang tak siap-siap beg dah penuh dua tu pun tak siap-siap lagi nak bawak sampai tiga beg pulak” Farah ada kembar adik kembar Sebenarnya masa Mak mengandungkan Farah dan Syikin doktor syak ada benda tak kena Doktor cadangkan pada Mak untuk buat X-Ray tapi mak tak nak sebab takut katanya Tapi bila tiba tanggal 16 Oktober ada dua orang pulak yang keluar itu yang “tak kena sebenarnya”“Okay dah siap” Farah terus masukkan barang dalam van ayahnya Van ayah tu dah ada dari zaman kecilnya itulah van yang banyak jasanya pada kelaurga ni Motor pon pernah masuk dalam van tu masa nak hantar ke KL untuk Abang guna masa dia belajar Setiap barang di teliti Farah esok kan nak gerak pagi-pagi takut nanti ada yang tercicir pulak“Haish aku nak sambung belajar Diploma pulak tuu Tak agak-agak kan aku apply terus diploma Takpelah diploma aku UiTM yang bagi Relaks lah” Farah bermonolog dalaman Dilihatnya jam di handphone “eh da pukul 10 malam nak tidurlah” Lampu dipadamKring kring kring bunyi alarm handphone “Alah dah pukul 6 ke cepatnya” Digosok-gosok mata bundarnya dengan lemah longlai Farah capai pakaian terus ke bilik mandi “Hish sejuk betul pagi nih” Pagi tu memang sejuk damai je“Dah Semua dah ada Dokumen nak daftar semua dah bawa Cek dulu betul-betul” Mak dengan Along orang yang selalu ingatkan semua benda Walaupun kadang-kadang rimas tapi ada bagusnya ada alarm semulajadi ni hehehe Bila dah siap Farah satu keluarga pon bertolak ke Bandar Penawar Kota Tinggi JohorDalam pukul 11 tu dah sampai Bandar Penawar Berpusing-pusing cari tempat pendaftaran “Diorang ni kalau nak buat arah tu buatlah betul-betul ni main pacak kayu sekerat-sekerat jalan je menyusahkan orang betul” Ayah memang macam ni selalu inginkan sesuatu yang perfect dan sangat punctual orangnya Kalau lambat seminit je mesti dah gelabah macam lipas kudung semua“Astaghfirullahalazim ramai betul orang Hish macam nak balik jee tak nak daftar” Farah beriya-iya merusuh dalam hatiMemang sangat ramai pelajar baru yang mendaftar di dewan tepi longkang tepi tangga bawah pokok dah jadi port pelajar baru untuk isi borang sebelum beratur panjang dalam dewan untuk sesi bayaran yuran itu dan ini serta proses ambil gambar kad matrik Pukul 1 lebih baru selesai dan bergerak ke hostel Dekat hostel pon ramai orang dalam pukul 4 baru masuk rumah Satu rumah 10 orang Semua tak kenal kecuali Syikin Lepas angkut barang dalam pukul 5 petang Mak Ayah Along dan Abang pun gerak balik Kali pertama berpisah dengan Mak Farah menangis Syikin tak menangis sebab dia budak PLKN Wirawati negaraBalik bilik kemas-kemas barang dan berkenalan dengan kawan sebilik Fyza dan Eliza Orang Johor dan orang Terengganu Lepas tu bersiap-siaplah untuk malam ni ada briefing Minggu orientasi bakal bermula Berdebar-debar rasanya“Haih janganlah aku dapat fasi lelaki” bisik hati Farah “Semua freshies sila turung sekarang dalam kiraan sepuluh” tiba-tiba ada orang menjerit dari bawah Terus mengelabah lah masing-masing“Hish kata pukul 9 ni baru pukul 730” masing-masing protes “10 9 8 7 6” senior terus menjerit dari bawah memang berdesup lah kecut-perut masing-masing Sampai bawah “dah ramailah” bisik hati Farah “Siapa yang lambat beratur depan” senior tadi tu buat kitorang ni maki-maki sesama sendiri Mula menyampah dengan dia masing-masingSemua freshies dibenarkan duduk dalam barisan untuk pembahagian kumpulan bagi minggu orientasi selama seminggu “Okay aku pasrah confirm aku terpisah dengan Syikin ni” Pembahagian kumpulan adalah melalui bilangan nombor yang diberitahu “13 14 15″“Huh 14 nombor aku” sambil jalan kearah fasilitator “tolong jangan ada fasi lelaki kat kumpulan aku tolonglah…” “sini 14 14 14 kumpulan 14” “oh yes perempuan” “Saya nombor 14 kak” “Mana 14 ni” tiba-tiba ada suara lelaki Terkedu Farah bila ternampak fasi lelaki belakang kakak fasi tadi“Oh cantik siapa nama” fasi lelaki tadi tegur Farah terdiam seribu bahasa “Dah dik duduk situ ye dengan kawan-kawan jangan layan abang fasi gatal ni” Terus menonong Farah jalan kearah kumpulannyaEsoknya di dewan adalah sesi pengenalan dengan pengurusan tertinggi kolej INSTEDT dan tengah hari adalah sesi brainstorming bersama fasilitator masing-masing Sesi pengenalan sesi yang paling Farah tak suka sebab sesi ni kena bagi tahu latar belakang dan Farah tak gemar latar belakangnya diketahui oleh orang yang asing bagi dirinya“Assalammulaikum nama akak Norazura binti Ahmad Umur akak 22 tahun sekarang akak dah semester 5 untuk course Diploma Teknologi Maklumat Akak asal dari Felda Adela Kota Tinggi Panggil Kak Zura” Kakak fasi tadi laju je perkenalkan nama dia Tiba pulak giliran fasi lelaki tadi “Assalamualaikum nama saya Ahmad Hakim bin Zainudin Umur rahsia sekarang semester 3 untuk course Diploma Pengajian Sukan Asal Muar Johor Panggil Abang Hakim”Dah lepas tu semua orang kena perkenalkan diri masing-masing Bila tiba giliran Farah berdebar-debar dan terketar-ketar bila bercakap “Syyuhhhh diam” Abang Hakim bersuara “Haih macam berminat je” Nelly bersuara Dalam hati “Matilah aku”“Nama saya Farah Syuhada binti Mohd Khairi umur 18 tahun asal Mersing Johor Course OM” Fuhhh lega dalam hati tu Tuhan je yang tau Lepas daripada tu bermulalah sesi bermesra sesama ahli kumpulan dan fasi masing-masing SemingguSepanjang sesi orientasi memang tak senang hati Farah bila sering di perhatikan oleh Abang Hakim Oh dia pandai main gitar dan menyanyi Kadang-kadang kitorang tengah makan dia mainkan gitar Macam-macam lagu antaranya Hanya Kau Yang Mampu Kau Ilhamku Bidadari dan banyak lagiPaling ingat masa hari sukaneka ada acara baling tepung dan semua freshie kena conteng muka dengan tepung Abang Hakim pulak dengan lajunya pergi ke arah aku terus di conteng tepung ke muka “Haih nasib baiklah kau ni senior” berkata-kata Farah dalam hatinya “Cantiknya dia meh sini haaa kan makin cantik tu” kata Abang Hakim sambil sapu tepung di muka FarahDiam tak diam dah genap seminggu berorientasi sesi mengambil gambar dan bermaafan pun bermula Kalau nak ikutkan Farah memang tak bagi sebarang signal sebagai response untuk signal yang Abang Hakim bagi Sebab bagi Farah dia masih baru disitu dan belum kenal sepenuhnya perangai sebenar dia Sebelum balik berehat dibilik untuk dua hari sempat Farah salam dengan Abang Hakim dan Kak ZuraSemakin lama Farah belajar di kolej tu semakin Farah tahu rupa-rupanya abang Syafiq ni popular orangnya boleh jadi jejaka rebutan para gadis di kolej itulah Tapi satu perangai yang Farah tak suka adalah dia semacam seorang playboy bila setiap kali naik semester baru mesti bertukar pasangan Itu yang buat Farah tak suka Tapi setiap kali bertembung atau berselisih dengan dia mesti dia akan lihat Farah dengan pandangan tajamSampailah satu hari dia add Farah di Facebook “Hah biar betul ni hurrmmm nak approve ke tak ek alah approve jelah bukan chat pon nanti” Dalam ramai-ramai gadis yang tergila-gilakan dia Farah memang tak kuasa nak melayan playboy macam dia Sampailah Farah praktikal Bila praktikal sedikit-sebanyak Farah mula lupakan dia Bila dah tak berjumpa langsung“Farah Asyikin binti Mohd Khairi” Tiba-tiba ada suara panggil nama Syikin“Ohh aku tengah konvo lah” Jauh betul Farah mengelamun sampai tengah beratur nak ambil Diploma pun sempat terbayang kisah-kisah zaman belajar diploma dulu“Farah Syuhada binti Mohd Khairi” Berdebar-debar Farah berjalan naik ke pentas konvokesyen untuk ambil sijil Diploma Pengurusan dan Teknologi Pejabat yang disampaikan oleh Naib Canselor UiTM sendiri“Wah Aku dah konvo” Farah selamat konvo di Dewan Agung Tuanku Canselor UiTM Shah Alam“Huh dah kenapa aku terbayang kisah dia dalam banyak-banyak kisah dan kenangan aku masa di INSTEDT ye” Farah tertanya-tanya dalam hatiHurrmmm dalam perjalanan Farah menuju ke menara gading darah yang mengalir turut sama merasai gemuruhnya semangat ini tercipta juga sedikit kasih untuk orang yang lansung Farah tidak kenal dan begitu asing kehadirannya Mungkin inilah yang dikatakan dalam gemuruh mengukir cita-cita terselit kasih yang tercipta Gemuruh kasih tercipta Kahwin je la Syamimi oi, Aku buka pintu pagar dan mengajaknya masuk.“Takpe-takpe… Saya pun cuai…” Gadis itu turut melakukan hal yang sama.” soalnya.

    コメント by Air Jordan 12&13 — 2015/3/11 水曜日 @ 12:49:40

  3. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is wonderful blog. A fantastic read. I will certainly be back.

    コメント by reference — 2015/4/11 土曜日 @ 0:43:20

  4. Ray Ban Folding
    Ray Ban Furious Sunglasses
    RB3483
    RB8015
    Abercrombie Doudoune Homme
    Abercrombie écharpe
    Sneakers Loboutin

    コメント by abc — 2015/4/12 日曜日 @ 19:50:14

  5. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

    コメント by our site — 2015/4/15 水曜日 @ 23:03:38

  6. Even if you are outsourced workers the particular producing of the site, ensure that you constantly seem personal and as unique as you can. The best way to build a storage shed, is to compose your own personal page then send the idea with a skilled for the ultimate splashes.

    コメント by www.dmconcept.fr/wp-content/uploads/Article/109.html — 2015/4/18 土曜日 @ 3:26:48

  7. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

    コメント by beach vacations — 2015/4/22 水曜日 @ 10:39:44

このコメント欄の RSS フィード トラックバック URL

コメントをどうぞ

40 queries. HTML convert time: 0.621 sec. Powered by WordPress 2.8